fredag 7 juni 2024

Att kommunicera med patienter med smärta

 Kommunikation är central i all vård, inte minst i kontakter med patienter med smärta. Det är viktigt både vid utredning, för att få fram all relevant information, och i behandling, för att kunna förmedla en förklaring av smärtan för patienten.

Men det är inte alltid lätt. I detta webinarium ger professor Steven Linton en översikt över hur man kan tänka och arbeta med kommunikation om smärta:

Skärmklipp från webinarium om kommunikation vid smärta.

https://youtu.be/Y9DKiVq5a6c?feature=shared

Smärta och suicidrisk

Personer med långvarig smärta kan ha en ökad risk för suicid. Det är viktigt att vi i vården är medvetna och uppmärksamma. Både smärtan i sig, behandlingen med läkemedel och samtidig psykisk ohälsa kan bidra till risken och kan göra läget komplicerat.

Socialstyreslen har publicerat en aktuell rapport i ämnet: 2024-5-9058.pdf (socialstyrelsen.se), klart läsvärd:





Studiebesök högspecialiserad smärtrehabiliering DS

 

Jag fick förmånen att vara på studiebesök på Högspecialiserad smärtrehabilitering Danderyd en förmiddag förra veckan.

Jag fick följa med en grupp patienter under deras besök hos arbetsterapeut och sedan diskutera med ledningsgruppen hur deras verksamhet och primärvården kan samarbeta ännu bättre i framtiden - spännande!

De tar emot patienter med långvarig smärta med hög påverkan på vardagen, och högre grad av komplexitet. De flesta patienter tas emot på Danderyd, men det finns även en mottagning på Huddinge sjukhus. Rehabiliteringen består av en initial bedömning, där patienten och teamet tillsammans landar i beslut om rehabilitering som kan se ut på olika sätt. Det finns några grupper man har särskilda program för: unga vuxna med smärta, personer med överrörlighet, personer med många akutbesök och personer med behov av tolk.
Det finns en konsultationstelefon som vi i primärvården kan ringa till för att diskutera vid behov - se hemsidan.

På deras hemsida finns även en rad filmer (som vi tidigare tipsat om här i bloggen). De är riktade till patienter men kan ofta fräscha upp kunskaper även hos vårdpersonal.