Vi som möter patienter med smärta behöver ge en bra, rättvisande och aktuell bild av hur vi ser på långvarig smärta. Att kunna ge en förklaring till varför smärtan finns och beter sig som den gör är är grunden för att vi sedan ska kunna gå vidare med behandlingar och åtgärder. Det är viktigt att patienter inte får höra olika saker från olika vårdpersonal, då uppstår förvirring och misstro. Ofta behövs rätt mycket och ibland upprepad information. Det är tyvärr inte alltid vi har tid och möjlighet att ge allt vid våra besök, det är mycket som ska hinnas med. Att ge patienterna informationsmaterial (text, bild, filmer) att ta del av mellan besöken är ett bra sätt att ändå få det att fungera.
Högspecialiserad smärtrehabilitering vid Danderyds sjukhus har tagit fram ett antal filmer riktade till personer med långvarig smärta. Även vi inom primärvården kan ha nytta av att titta på dem, särskilt om man inte känner att man inte är helt uppdaterad. Det har hänt mycket inom smärtområdet, jag rekommenderar att man själv tittar på filmerna för att vara säker på att man är uppdaterad innan man rekommenderar dem för patienter. Tänk som alltid på att anpassa informationen till patientens förutsättningar.
Man får ofta en mycket mer nyanserad och konstruktiv diskussion om patienterna har tittat på relevanta filmer inför ett återbesök!
Direktlänkar till filmerna (på Youtube):
- Vad är långvarig smärta?
- Långvarig smärta - var kommer smärtan ifrån?
- Läkemedel vid långvarig smärta
- Läkarundersökning vid långvarig smärta
- Vad innebär multimodal smärtrehabilitering, MMR?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar