onsdag 24 maj 2023

Studiecirkel om smärta för kvinnor från Turkiet på vårdcentral

Görel Rasjö Wrååk, distriktssköterska i kunskapsteam Nervsystemets sjukdomar och Smärta berättar om ett projekt de haft på en vårdcentral:

På vårdcentralen hade vi många kvinnor från Turkiet som sökte väldigt ofta pga smärta. Vi var två distriktssköterskor som bjöd in kvinnorna till en studiecirkel där vi undervisade och diskuterade om smärta, anatomi, levnadsvanor, läkemedel mm.

Vi hade en turkisk tolk som deltog på alla träffarna och vi hade 12 deltagare. Kvinnorna besvarade en enkät i början och dom hade förutom värk, också besvär av trötthet och stress och de flesta upplevde sin hälsa som mycket dålig eller dålig. Många av kvinnorna hade också liten kunskap om kroppens funktioner och det blev många bra diskussioner. Vi avslutade med att åka till Tom Tits experiment i Södertälje och fick förevisat där av deras pedagog hur människokroppen ser ut och fungerar på olika torson och skelett och det besöket blev mycket uppskattat.

Lärdomar och positiva effekter med studiecirkeln var bland annat att vi lärde känna varandra bättre och fick större förståelse för kvinnornas situation och behov och det blev också färre vårdcentralsbesök. Att vi hade en och samma tolk under träffarna var mycket positivt. Kvinnorna startade en promenadgrupp under tiden som fortsatte åtminstone flera år efter.

Vi alla tyckte att det var väldigt roligt och givande och att det var värt det arbete vi lade ner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar