måndag 24 januari 2022

 

Dags för kvalitetsarbeten – har ni koll på era smärtpatienter?

 

Vårdcentralerna i Region Stockholm ska innan sista februari lämna in del 1 av de kvalitetsarbeten vi uppmuntras att göra.[1]

Bild som visar mall för ifyllande av information om kvalitetsarbete till Region Stockholm. Region Stockholms logotyp. Information om husläkarmottagning Mottagningens namn (ifyllbart fält) Verksamhetschef (ifyllbart fält)Aktnummer (ifylles av HSF) Kvalitetsarbete/Förbättringsarbete 2022  del 1 och del 2: TEMA  Instruktioner till mottagningen  Denna mall avser dels planen (del 1) och dels slutredovisningen (del 2). Mallen med del 1 ifylld och döpt till ”Enhet tema år del 1” t.ex. ”Boo VC diabetes 2022 del 1” skickas per e-post till funktionsbrevlåda forbattringsarbeten.apc.slso@regionstockholm.se senast den 28 februari 2022. Denna mall med även del 2 ifylld (klipp inte bort del 1) och döpt till ”Enhet tema år del 2” t.ex. ”Boo VC diabetes 2022 del1 och 2” skickas till samma funktionsbrevlåda senast den 31 januari 2023. Mer information finns i ”Information om målrelaterad ersättning 2022” på Vårdgivarguiden. Frågor kan även skickas till rita.fernholm@regionstockholm.se.   Kvalitets- och förbättringsarbete är viktigt. En strukturerad metod underlättar både arbetet och ger större chans till ett lyckat utfall. Denna mall är upplagd efter en sådan struktur. Kurser i kvalitets- och förbättringsarbete rekommenderas för dem som inte tidigare gått det och ska leda ett förbättringsarbete. Mallen ska dock kunna användas av alla. De gråa rutorna innehåller instruktioner. Kursiverad text i de vita rutorna utgör exempel på hur man kan formulera sig. Läs hela mallen innan du börjar. Att göra stegen i rätt ordning underlättar processen, det är lätt att vilja börja med en plan för vilken åtgärd man vill göra, men en ordentlig analys av bakgrunden är viktig för att göra rätt saker.   DEL 1 – Planen Ansvarig(-a) för kvalitetsarbetet, ange även teammedlemmar och deras professioner  Ett förbättringsarbete har större chanser att få goda resultat om flera olika yrkesgrupper deltar.  Byt ut kursiverad text i denna mall till er egen text. Sätt ihop ett förbättringsteam med olika yrkeskategorier, 2–5 personer. Inkludera gärna en ST-läkare eftersom förbättringsarbete igår i deras målbeskrivning.  Ange vem som är kontaktpersonen och hens e-postadress.   Skriv i den här rutan namn och professioner, samt e-postadress till en kontaktperson i teamet.

Fundera på att ha smärta som tema, de flesta av oss kan hitta förbättringsområden här.

Det finns bra datakällor i form av förskrivningsdata jämfört med övriga vårdcentraler i närområdet eller Regionen, som ni kan få från Läkemedelsteamet (informationsapotekare/-läkare).

Primärvårdskvalitet har två indikatorer för opioidförskrivning, där ni kan se hur ni ligger till jämfört med övriga:

  • Lm11: Andel patienter som behandlas med opioider
  • Lm12: Andel patienter med stor förskrivning av opioider

Det går också att titta på andra detaljer i MedRave för dem som har tillgång till det, både kring förskrivning av opioider (använd läkemedelsrapporten) och diagnoser.

En annan tanke är att se över om ni använder er av och dokumenterar opioidkontrakt när ni väljer att förskriva opioider.

Man kan även ha mått på hur stor andel av personalen som är bekant med era lokala rutiner, hur många som varit på fortbildning om smärta och så vidare.


Det är svårt att hitta riktigt bra indikatorer för smärta på nationell eller regional nivå, vi har arbetat med för att hitta sådana men inte lyckats, och därför finns det inte fler indikatorer i Primärvårdskvalitet eller andra standardrapporter. Det är dock inte ett hinder för att man kan mäta och göra mycket på lokal nivå!

Vi i kunskapsteam smärta på Akademiskt primärvårdscentrum hjälper gärna till, både med fortbildningsinsatser och diskussioner kring förbättringsarbeten inom området, tveka inte att höra av er!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar