torsdag 27 januari 2022

Temanummer Opioider i Läkartidningen


Läkartidningen har ett rykande färskt temanummer om Opioider på gott och ont.



Jag vill särskilt rekommendera artikeln om utsättning av beroendeframkallande läkemedel - det är inte så ofta vi får till det men när det går är det både tillfredsställande för oss och värdefullt för patienten. Inför en utsättning är det bra att ha aktuella och konkreta råd om hur snabbt och hur mycket man trappar ned i taget, och vad patienten kan vänta sig för utsättningsbiverkningar. Det finns i den här artikeln: När bör beroendeframkallande läkemedel trappas ut och hur .

Det finns också bra tips om nedtrappning av opioider på Janusinfo.se.


Tänkvärt är också hur många med opioider som har flera förskrivare (inte bara läkare utan olika vårdgivare, det vill säga olika kliniker): Läkarens behandlingsansvar vid opioidförskrivning kan förbättras.

Här hamnar inte minst vi i primärvården ofta i att en opioid satts in vid akut smärta på ett akutbesök (sjukhus eller närakut) eller efter en operation, och patienten dyker sedan upp hos oss när de vill förlänga behandlingen. Kom då ihåg en mycket viktig grundprincip som flertalet rekommendationer är överens om. Här är flera exempel på samma entydiga budskap (och länkarna i källorna innehåller mycket annat läsvärt - klicka och titta om du inte läst dem nyligen, åtminstone de tre första, den fjärde är mer omfattande):

Den läkare som förskriver opioider har det fortsatta behandlingsansvaret tills behandlingen avslutats, eller ansvaret inklusive behandlingsplan övertagits och bekräftats av kollega.

Kloka listan 2022


    Den läkare som ordinerar en opioidbehandling har (oavsett behandlingstidens längd) det fortsatta behandlingsansvaret tills detta överlämnats till en kollega.  

     

    Den läkare som initierar en förskrivning av opioider har ansvaret tills förskrivningen upphört eller tills annan instans accepterat att ta över ansvaret.

     

Den som påbörjar opioidförskrivning är skyldig att följa upp medicineringen tills ansvaret för patientens smärtbehandling accepterats av annan förskrivare, till exempel vid (åter)remittering till annan klinik eller primärvården.
    Den som tar över en påbörjad opioidbehandling bör göra en egen bedömning om opioidförskrivningen ryms inom den egna verksamheten och i så fall upprätta en ny vårdplan med patienten. 

    OM vi tar över en förskrivning från någon annan ska det självklart föregås av en egen bedömning och risk-/nytta-analys som vi måste få göra INNAN vi tar över behandlingsansvaret. Det är viktigt att så väl läkare som sköterskor som bokar tider vet om detta, så att patienten får rätt information även inför besöket. Om vi inte bedömer att vi kan ta över förskrivningen ska vi inte göra det. Det kan innebära att man får skicka tillbaka en remiss med hänvisning till att vi inte kan ta över förskrivningen.


    Har ni några reflektioner kring dessa artiklar eller andra i temanumret? Hör gärna av er här i kommentarsfältet eller till oss i kunskapsteam smärta på Akademiskt primärvårdscentrum.

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar