fredag 18 februari 2022

Nociplastisk smärta

Begreppet nociplastisk smärta fanns inte när jag gick läkarlinjen, inte heller när jag började forska om långvarig smärta. Jag har idag stor nytta av begreppet, och vill därför göra er uppmärksamma (och förhoppningsvis nyfikna) på det om ni inte redan är välbekanta med nociplastisk smärta.

IASP  (International Association for the Study of Pain) definierar nociplastisk smärta som:

Smärta som uppstår på grund av förändrad nociception trots att varken tydliga tecken finns på att faktisk eller hotande vävnadsskada orsakar aktivering av perifera nociceptorer eller bevis finns för att sjukdom eller lesion av det somatosensoriska systemet orsakar smärtan.

Det vill säga - en smärta som inte faller inom ramen för nociceptiv eller neuropatisk smärta. Smärtan orsakas istället av störd smärtmodulering, med sensitisering och smärtspridning som följd. Nociplastisk smärta betraktas som ett tillstånd i sig själv, oberoende av ursprunglig etiologi.

Viktigt att notera är att blandformer av olika smärttyper är vanliga, och att en nociceptiv eller neuropatisk smärta kan utlösa och underhålla en nociplastisk smärta.

Det fyller en viktig funktion i att beskriva smärtmekanism och särskilja smärtan vid exempelvis fibromyalgi, ospecifik ländryggsmärta och IBS.

Att kategorisera smärta efter mekanism, och inte bara fokusera på etiologi, hjälper oss att välja rätt behandlingar men också att kunna förklara för våra patienter vad som orsakar smärtan. Att vi som vårdpersonal kan förklara hur man kan känna en smärta trots att det "inte syns något" i prover eller radiologi, att beskriva smärtsystemet och sensitisering anpassat till patientens förutsättningar är en nyckel. Det är fullt förståeligt att man vill veta varför det gör ont, att man vill leta orsaken, och när orsaken är att smärtsystemet inte fungerar är det just det vi ska berätta om. Då kan vi också förklara varför vissa behandlingar inte fungerar vid just deras smärta, medan vi rekommenderar läkemedel som påverkar nervsystemet istället och inte minst fysisk aktivitet som kan lindra effekterna av den störda smärtmoduleringen. Det är bra att både själv förstå och kunna förklara varför känseln är påverkad när vi undersöker, varför det gör orimligt ont när vi känner på olika kroppsdelar. Att förstå att smärtan känns utan att det finns något fel där det gör ont, utan att felet sitter i smärtsystemet, gör också att det blir lättare för patienten att förstå våra rekommendationer om att inte avlasta just den delen av kroppen, tvärtom stimulera med mer rörelse. Inte minst är det viktigt att förstå att smärtan inte är ett tecken på att något håller på att bli permanent skadat i den smärtande kroppsdelen.

Om du vill veta mer om nociplastisk smärta rekommenderar jag varmt denna videoföreläsning av Eva Kosek, som spelades in vid Svenskt Smärtforum 2018 (som arrangeras av Swedish Pain society):

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar