fredag 25 februari 2022

Tips om Painpodden

Bild med Painpodden och röd blixt

För dig som inte hittat Painpodden ännu vill jag rekommendera den. Den går på djupet med många olika perspektiv av smärta, det finns mycket att lära från alla kloka personer som varit med. Gunilla Brodda Jansen ligger bakom podden, och beskriver sig och den så här:

Hej Gunilla, vem är du?

Jag är specialist i rehabiliteringsmedicin och smärta och docent i rehabiliteringsmedicin på KI. Jag har brunnit för smärta som ämne sedan jag gick på utbildningen och vi hade flera smärtföreläsningar på grundutbildningen. Först då "hittade jag hem" med vilket område jag ville arbeta inom. Jag har arbetat med olika smärttillstånd, allt från neuropatiska smärtor till smärta hos tortyröverlevare och varit med om att bygga upp och förhoppningsvis utveckla smärtverksamheter.


Varför startade du Painpodden?

Jag startade Painpodden  lite av frustration. Jag  tycker det finns så mycket kunskap och kompetens i Sverige som inte kommer ut. Både vad gäller kunskap från "experter" med olika professioner, vetenskapliga och andra med lång klinisk erfarenhet, men också från personer som lever med långvariga smärtor. I ett avsnitt samtalar jag med representanter från Försäkringskassan, jag tycker vi hade en mycket bra dialog om de problem som vi läkare som sjukskriver har med att få igenom sjukintyg, men också de problem som handläggare har att förstå vad vi menar. För att inte tala om de sjukskrivna som ju hamnar i kläm. Painpodden drivs helt ideellt, alla inklusive teknik och studio arbetar utan ersättning, jag vill absolut inte ta in några externa reklamintäkter, den skall vara helt fri.


Varför ska primärvårdens medarbetare lyssna på Painpodden?

Just därför att den inte är reklamfinansierad och jag hoppas att man kan lära ngt som kan hjälpa kollegan att hantera och bemöta  patienter med långvarig smärta bättre. Kanske kan man rekommendera Painpodden som "medicin" i stället för annat läkemedel. Avsnitten är ju ganska korta, det är en fördel tänker jag. Och att de som kan mycket om smärta får tala fritt om sitt ämne.


Vilket är ditt favoritavsnitt än så länge?

Jag är så glad att kollegor och personer vill komma till Painpodden, svårt att säga om jag har någon favorit, men jag blev förstås berörd av både Kent och Cattis berättelser om hur det är att leva med långvarig smärta. Samtalet med Terese och Anna från Försäkringskassan blev också en ögonöppnare för mig. Om jag samtidigt får nämna de avsnitt som jag inte är så nöjd med måste det vara med våra politiskt valda där jag tycker samtalet flöt lite vid sidan av, jag skulle kanske pressat på lite mer. Men jag är ju inte Janne Josefsson direkt...


Om du bara fick ge ett råd till allmänläkare som möter patienter med långvarig smärta, vilket skulle det vara?

Ett?! Klä av personen,  undersök hela kroppen och använd smärtteckning innan du skickar till röntgen.


Painpodden - bild och beskrivning. En podcast som försöker förklara varför det gör ont och vad man kan göra åt det. Programledare Gunilla Brodda Jansen är smärtläkare med många års erfarenhet av patienter med akuta eller långvariga smärtor. Du får också träffa ortopeder, kirurger, gynekologer, tandläkare, sjukgymnaster, psykologer och andra specialister. Vilka behandlingsmetoder finns det egentligen förutom mediciner eller kirurgi? Vilka strategier kan man använda för att lindra eller lära sig leva med sin smärta?  Antal avsnitt: 28  Senaste avsnittet: 31 januari, 2022  En podcast av: painpodden

https://painpodden.podbean.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar